Het is 1 januari 2016. Er ligt een heel nieuw jaar voor ons. Goede voornemens op een dag als vandaag vind ik onzin, want je kunt elke dag opnieuw kiezen welke keuzes je maakt en welke richting je op wilt. Toch merk ik dat ik juist in deze dagen – waarin de jaaroverzichten in de media aan de orde van de dag zijn – meer dan gewoonlijk geneigd ben om over het afgelopen jaar  te reflecteren en over het nieuwe jaar te dromen en plannen te maken.

Ik denk terug aan de nieuwsberichten over de verschillende terroristische aanslagen, de zelfmoord van de co-piloot van German Wings, de aardbeving in Nepal, verdronken bootvluchtelingen … Volkskrant noemt het een ‘rottig nieuwsjaar‘ en daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Heel dicht bij huis heb ik o.a. gezien hoe relaties strandden, mensen ziek werden, kinderen met geweld te maken kregen en leraren in een burn-out terecht kwamen. Nog meer verdrietig nieuws dus.

De site World’s Best News schrijft op de homepage: ‘Het gemiddelde nieuws dat we als publiek voorgeschoteld krijgen is vooral gericht op wat er niet goed gaat. We zien landen in oorlog, corruptie, milieurampen, honger, armoede en wanhoop. Maar weinig mensen weten dat er ook veel vooruitgang wordt geboekt.’ In mijn ogen klopt dat, jammer genoeg. Gelukkig zijn er sites als Happy News  en World’s Best News die me regelmatig  van positief nieuws voorzien.

We klagen eerder over iets, dan dat we iets goeds benoemen. We neigen te denken in problemen in plaats van uitdagingen met mogelijke oplossingen. Echter, ook hierin hebben we een keuze: we kunnen kiezen waar we op focussen. Deze blog ga ik me focussen op positieve dingen en op de toekomst! Doe je mee?

Tijdens coachingsgesprekken vraag ik bij de coachee regelmatig naar eerder opgedane ervaringen. Dat doe ik om te bekijken in hoeverre een eerdere ervaring een ‘les’ kan zijn voor de toekomst. De vragen die ik er dan bij stel zijn:

  1. welke aspecten van die ervaring wil  ‘meenemen’?
  2. welke aspecten van die ervaring wil je loslaten/ achter je laten?
  3. terugkijkend naar die ervaring, wat zou je anders willen doen?

Deze vragen stel ik mezelf vandaag ook, waarbij ik – in plaats van een specifieke ervaring – terugkijk naar 2015. Wat ik mee wil nemen in dit nieuwe jaar is mijn optimisme waar ik  – ondanks soms verdrietige en lastige momenten zowel in mijn werk als privé – dagelijks mee opsta. Ik wil elke dag blijven zien als een nieuwe kans om een verschil te kunnen maken in de wereld om me heen. Dat gaat meestal ‘vanzelf’ en op sommige dagen moet ik die keuze bewust maken.

Wat ik achter me wil laten in 2016 is de hoeveelheid werkuren die ik in 2015 heb gemaakt. Ik wil in 2016 meer tijd vrijmaken voor mijn familie, mijn hobby’s, mijn vrienden en mezelf. Ik wil minder met werk bezig zijn (zowel letterlijk als ‘in mijn hoofd’)  en meer met mensen en zaken die ik in 2015 ‘verwaarloosd’ heb.

Wat ik in 2016 anders zou willen doen is me vaker afvragen waarom ik de dingen doe die ik doe. Ik vermoed dat ik daardoor automatisch soms andere keuzes zal maken dan voorheen. Als ik beter weet waarom ik doe wat ik doe, dan wordt het makkelijker om ‘nee’ te zeggen, denk ik zo. Want dat vind ik nog wel eens lastig. Ik vind het soms makkelijker om nee te zeggen tegen mezelf dan tegen anderen. Ik wil in 2016 vaker bewuster ‘ja’ en ‘nee’ zeggen.

Ik wens je dat je in 2016 bewuste keuzes maakt die bij je passen waardoor je je er goed bij voelt! Ik wens je dat je op jouw eigen wijze een steentje kunt bijdragen aan een mooiere wereld!

En … ik ben heel nieuwsgierig naar jouw antwoorden op onderstaande drie vragen:

  1. welke aspecten/dingen van 2015 wil  ‘meenemen’?
  2. welke aspecten/dingen van 2015 wil je loslaten/ achter je laten?
  3. terugkijkend naar 2015 wat zou je anders willen doen?

Stuur ze me gerust in een bericht of als reactie op deze blog. En als je de antwoorden samen met mij tijdens een coachgesprek wilt ontdekken, hoor ik het ook graag van je!