Kernwoorden in de opvoeding zijn: kwetsbaarheid, humor en relativeringsvermogen.

Het opvoeden van tieners is niet gemakkelijk. Veel ouders moeten wennen aan de toenemende zelfstandigheid van hun kind(eren). De kranten staan regelmatig vol met negatieve berichten over tieners. In de puberteit verandert er veel in het leven van tieners en daardoor voor hun ouders ook. Opvoeden voelt soms als een achtbaan, waar geen einde aan komt. Door met andere ouders in gesprek te gaan, ontdekken veel ouders dat hun situatie niet zo uniek is als-ie lijkt. En dat ze er niet alleen voor staan!

Zoals het bekende Afrikaanse gezegde ‘It takes a village to raise a child’ al zegt, is het waardevol om met elkaar te ontdekken waar de uitdagingen én de oplossingen liggen. In het najaar van 2017 vond de eerste serie avonden voor ouders van tieners plaats. Gezamenlijk werd ontdekt dat er drie kernwoorden in de opvoeding van tieners zijn: kwetsbaarheid, humor en relativeringsvermogen. Tijdens de avonden kwamen deze drie kenmerken elke keer aan bod. Gezien het enthousiasme van de aanwezige ouders komt er vanaf 26 februari weer een nieuwe serie avonden aan. Deze zogenaamde Over Pubers & Zo avonden worden georganiseerd in wijkgebouw La Bellettsa (Kardinaal van Rossumplein 99, Maastricht).

Het unieke in deze tweede serie is, dat op enkele avonden ook een paar tieners/ jong-volwassenen aanwezig zullen zijn, waar de ouders advies en vragen aan kunnen stellen. Wie kan er nu beter advies geven dan een tiener of jong-volwassene zelf? Alle zes avonden zijn interactief, waarbij er veel ruimte is voor eigen inbreng van de aanwezigen. Thema’s die in ieder geval aan de orde komen zijn: vriendschappen, relaties, schoolse zaken, pesten, beeldschermgebruik etc.

De Over Pubers & Zo avonden voor de ouders van tieners vinden plaats op: 26 februari, 12 maart, 26 maart, 2 april, 16 april en 14 mei. De avonden beginnen om 19:30 uur en zijn om 21:30 uur afgelopen. De toegang is gratis. Neem voor meer informatie over deze avonden contact op met Ingeborg Dijkstra (pedagoog en zelf moeder van drie tieners): ingeborg@dijkstra-data.nl. Je bent van harte welkom!