Onderstaande mindmap plaatste ik gisteren op mijn blog. Ik had de mindmap ook naar Hans Buskes gestuurd, die in mijn ogen de beste mindmapper in Nederland is. We hadden hier en daar wel eens wat berichtjes via Twitter naar elkaar gestuurd en ik wilde trots mijn eerste mindmap laten zien.

Vanmiddag kreeg ik een mailtje met wat tips en opmerkingen EN en nieuwe, verbeterde mindmap van hem terug; super vind ik dat! Onderaan de mail van Hans vind je zijn mindmap, die er – uiteraard – een stuk overzichtelijker en beter uitziet dan de mijne. Bedankt, Hans! Om beide mindmaps groter te kunnen zien, moet je er even op klikken.

Hoi Ingeborg,

Allereerst complimenten voor jouw mindmap. De meeste eerste mindmaps van mensen zien er stukken slechter uit dan die van jou.

Daarom geef ik je een paar tips waardoor je ze stukken sterker kunt maken.

Plaatje centrum
Jouw takken zijn niet verbonden met jouw foto!!! Zie mijn mindmap hoe je dat kunt oplossen

Hoofd onderwerp mindmap
Dat is jouw naam, die staat rommelig onder jouw foto en valt niet meer op. Zie mijn mindmap hoe je dat kunt oplossen.

Hiërarchie
De mindmap oogt rommelig omdat de hiërarchie (typografisch) ontbreekt. Zie hoe je dat simpel kunt oplossen door de trefwoorden op de eerste takken vet te maken

Plaatjes
Jouw plaatjes maken de mindmap vooral rommelig. Je gebruikt ook plaatjes wanneer die niets toevoegen een vlag bij landen plaatsen voegt niets toe. Als je Amerika ziet staan weet je wat je bedoelt. Zo ook een fotocamera bij fotograferen voegt niets toe. Daardoor verliezen de plaatjes die wel functie hebben hun waarde. Gebruik plaatjes met mate en alleen als ze de teksten versterken (ondersteunen heeft geen zin).

Takken
Je mindmap wordt fraaier als je organische takken gebruikt.

Kleuren
Zie hoe je kunt spelen met kleuren bij je lievelingskleuren de takken dragen jouw lievelingfskleuren. Zie ook hoe je een plaatje kunt versterken. Die “danseres’ staat nu met een voet op een tak.

Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Hans.