Verveling helpt kinderen tot oplossingen te komen.

Dat is één van de uitspraken die ik gedaan heb tijdens een interview met Mandy Pijl, die me belde voor een artikel over verveling in de regionale kranten van Nederland. In de laatste weken ben ik het artikel zowel online als in de echte kranten meerdere keren tegengekomen. Zo was het o.a. online te lezen in BN De Stem en De Gelderlander. Andere websites, zoals het CJG Zuthphen en de Nationale Zorg Gids hebben er stukjes van overgenomen. Maar het leukste vond ik het toch om het stuk in een ‘echte’ krant terug te lezen. Als je op het onderstaande plaatje klikt, kun je het artikel uit De Limburger helemaal lezen:

limburger laat maar hangen

tekstuweel-marie-jose-pasNaast leuke reacties van ouders, kreeg ik  een paar dagen na het verschijnen van het artikel in de Limburger, een gedicht van Marie-José Pas (< zie foto). Ze heeft een gedichtenbundel met als titel ‘Leef!’ geschreven, waar onder andere dit gedicht over verveling in staat:

Verveling

Er zijn van die dagen.
Ga dan naar buiten.
Er zijn van die dagen.
Ga je neus eens snuiten.
Er zijn van die dagen.
Loop me niet voor de voeten.
Er zijn van die dagen.tekening
Hou op met dat wroeten.
Er zijn van die dagen.
Wat zit je nou te dromen?
Er zijn van die dagen
Wat moet er van jou terechtkomen!?
Argh, hoe kun je ouders dit leren:
je vervelen is het studeren
van de ziel op zijn ware vorm,
– zij het in stilte, zij het in storm –
op zijn wezen en eigen aard
Vervelen is de moeite waard!

(Illustratie: Leonie Stikkelbroek)

Geniet van de dag en van elkaar en onthoud: “Vervelen is de moeite waard!” Ik zou zeggen: “Verveel ze!”