Als moeder van een tweeling en de helft van een tweeling, ben ik langzamerhand wel gewend dat tweelingen regelmatig extra aandacht krijgen. Dat is ook wel begrijpelijk, want er zijn natuurlijk veel meer eenlingen dan twee- of meerlingen op de wereld.

Gek genoeg lijkt het echter wel dat je als moeder van een tweeling ook de meest uiteenlopende en ook best intieme vragen en opmerkingen kunt krijgen. Hieronder wat voorbeelden van opmerkingen en vragen die ik regelmatig heb gehoord van mensen die ik op straat of in de winkel tegen ben gekomen:

 • Waarom heeft jouw tweeling niet dezelfde kleren aan?
 • Jij liever dan ik, wat zul je het druk hebben!
 • Is je tweeling via IVF of door natuurlijke bevruchting verwekt?

En dan als ze wat groter worden:

 • Wie van de twee is er liever (of slimmer of rustiger of …)?
 • Wie is het snelste in zijn ontwikkeling?

Dit soort dingen zouden de meesten toch ook niet aan moeders van eenlingen vragen of wel soms? Het moge duidelijk zijn dat ik extra aandacht voor mijn twee jongens niet erg vindt, maar waarom kunnen mensen niet wat negatief geladen vragen vervangen door positieve opmerkingen als:

 • Goh, wat een leuk stel jongens heb je!
 • Jullie zijn dubbel gezegend!

Als voorstander van positief denken bevallen dat soort opmerkingen natuurlijk een stuk beter. Het is natuurlijk wel drukker om twee baby’s te verzorgen en op te voeden dan één. Daarom raad ik je aan om als moeder van een tweeling alle aangeboden hulp aan te nemen. Veel moeders hebben het idee dat ze falen als ze om hulp vragen, maar als je af en toe wat hulp krijgt is dat goed voor jezelf en je kinderen.

Verder is het goed om te blijven bedenken dat ondanks het feit dat een tweeling heel erg op elkaar kan lijken, het echt twee unieke en bijzondere kinderen zijn. Anderen lijken het leuk te vinden als je je tweeling hetzelfde aandoet bijvoorbeeld, maar ik ben een groot voorstander van verschillende kleren. Dit bevordert de individualiteit. S. Atkins geeft een aantal goede tips om de individualiteit van je tweeling te bevorderen:

 1. Besteed wat tijd met ieder kind afzonderlijk. Alle kinderen vinden het heerlijk om onverdeelde aandacht van hun ouders te hebben, tweelingen dus ook!
 2. Verwijs zelf niet naar je tweeling als ‘de tweeling’. Dat betekent dus dat je de namen van je kinderen noemt en niet zegt: ‘Kom op, jullie twee.’ Het kost wat meer moeite, maar je toont daarmee wel respect voor hun individualiteit en stimuleer anderen om hetzelfde te doen.
 3. Beloon en straf individueel. Bedenk dat ze – ook in ondeugende dingen – vaak optreden als een team, maar ze blijven wel afzonderlijke individuen.
 4. Stimuleer individuele activiteiten. Naarmate je kinderen ouder worden kun je ze meer stimuleren om individuele activiteiten en interesses te zoeken.
 5. Stimuleer persoonlijke vriendschappen en speelafspraken. Maak bijvoorbeeld verschillende speelafspraken voor ieder afzonderlijk.
 6. Benoem en prijs unieke karaktertrekken. Zorg dat je elk van hen de kans geeft om in de schijnwerpers te staan. Hiermee help je ze een goed gevoel van eigenwaarde te krijgen.

Het kan als ouder van een tweeling leuk zijn om contact te hebben met andere ouders van tweelingen. Via de Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (www.nvom.nl) kun je andere ouders van tweelingen vinden.