Kinderen alleen thuis laten. Veel ouders krijgen al de kriebels bij de gedachte. Wat als ze zichzelf bezeren? Of het hele huis afbreken? Je bent niet in de buurt om te helpen. Maar is het echt zo gevaarlijk om ze in hun uppie achter te laten? En vanaf welke leeftijd is het eigenlijk verantwoord? Oudermatch.nl helpt je op weg met tips.

Het voordeel
Natuurlijk zijn je angsten gerechtvaardigd. Je hoort tegenwoordig de gekste dingen. Toch is er ook een groot voordeel: je kind kan een sterk verantwoordelijkheidsgevoel gaan ontwikkelen.

Wanneer kan het?
In Nederland is het niet wettelijk vastgelegd vanaf welke leeftijd een kind alleen thuis mag zijn. Wel is bepaald dat hulpbehoevende niet zonder toezicht mogen. Je baby thuis achterlaten is geen optie. Maar het betekent dus ook dat je als ouder de beslissing neemt of je kroost volwassen genoeg is.

Experts raden aan om je kind pas alleen thuis te laten vanaf een jaar of tien. Het gebeurt in de praktijk al op jongere leeftijd. Luister vooral naar je kind. Leeftijd zegt namelijk niet alles, het gaat vooral om de zelfstandigheid. Hij zal aangeven of hij dit aankan.

Wat speelt nog meer mee in de beslissing?
Naast leeftijd en volwassenheid spelen ook andere punten een rol. Zo kan het een ander gevoel geven als je overdag een uurtje weggaat of in de avond. Ook is het belangrijk om de eerste keren dicht in de buurt te blijven. Je kind kan wel aangeven dat hij het niet erg vindt om alleen thuis te zijn, toch kan dit in de praktijk anders uitpakken. Onderstaand volgt een lijst met factoren die meespelen in je beslissing:

  • Vindt je kind het goed om alleen thuis te zijn?
  • Vind je dat je kind zelfstandig is en over het algemeen volwassen gedrag vertoond?
  • Woon je in een rustige en voornamelijk veilige wijk, waar weinig criminele activiteiten plaatsvinden?
  • Is het helder dat de deur op slot gaat? En dat deze niet geopend mag worden voor vreemden?
  • Zijn medicijnen goed opgeborgen?
  • Woont er een kennis of buurman in de buurt die kan helpen in geval van nood en is deze ingelicht?

Verantwoordelijkheden en regels
Het is goed om op jonge leeftijd kennis te maken met verantwoordelijkheden en regels. Als je besluit om je kids alleen thuis te laten, bespreek dan samen wat wel en niet mag en waarom. Straal uit dat je ze vertrouwd. Ze kunnen het echt wel!

Leg tijdens het gesprek uit waarom de deur niet mag worden geopend voor vreemden en waarom er niet mag worden gespeeld met het gasfornuis. Vertel dat het belangrijk is om altijd de telefoon op te nemen. Het is namelijk het enige middel om snel met elkaar in contact te komen.

Geef bij meerdere kinderen duidelijk aan wie er ‘hoofdverantwoordelijk’ is als er geen volwassenen in de buurt zijn. En maak ook samen afspraken over eten en bedtijd. Mogen er vriendjes over de vloer komen? Dit kan namelijk een voordeel zijn. Ze zullen op elkaar letten en ongewenst gedrag corrigeren.

Hoe laat je het huis achter?
Check allereerst of eventuele alarmen en rookmelders werken. Laat een opgeladen (huis)telefoon achter met daarbij een lijst met spoednummers. Noteer ook het 1-1-2 nummer. Eenmaal in paniek kunnen deze drie cijfers wel eens vergeten worden.

Het kan fijn zijn om de kids met een activiteit achter te laten zoals een simpel knutselwerkje of een leuke film. Zo voelen ze zich op hun gemak op het moment dat je weggaat.

Als je een avondje op stap gaat zorg dan voor een makkelijke (opwarm)maaltijd, je voorkomt dan dat het gasfornuis gebruikt moet worden.

Klaarstomen voor het oppassen
Het is ideaal als de oudste op zijn broertje of zusje kan passen. Sommigen zijn al vanaf 12 jaar geschikt voor het oppasvak. Wees er zeker van dat je kind er klaar voor is. Beoordeel hem zoals je elke andere oppas zou aannemen.

Oppas gezocht
Is je kroost te jong, onzelfstandig of misschien vinden ze het gewoonweg te eng om alleen thuis te blijven? Dan kun je altijd een oppas in de arm nemen. Heb je er nog geen en zoek je een oppas? Op een platform zoals Oudermatch.nl zoek en vind je snel een oppas in de buurt.


Deze gastblog is geschreven door Annemerel Westerhuis van Oudermatch.nl. Oudermatch.nl is een online platform waarop ouders, oppassers en gastouders met elkaar in contact kunnen komen om gezamenlijk de kinderopvang te organiseren.