Ja, hoe doe je dat eigenlijk? Hoe overleef je de Kerstdagen met kleine kinderen?

In een perfecte wereld zijn de Kerstdagen dagen om relaxed samen met de familie en het gezin door te brengen.Toch blijkt het tegendeel vaak waar te zijn en is de tweede helft van december voor veel ouders een periode van stress, waarbij winkelen, boodschappen doen, feestjes organiseren veel tijd in beslag nemen, waardoor soms minder tijd voor de kinderen overblijft.

Als kinderen minder aandacht krijgen, merk je dat vaak meteen, want kinderen willen  (net als volwassenen trouwens) gewoon hun ‘dagelijkse portie’ aandacht. Verder is de periode rondom Sinterklaas is vaak al heel spannend voor kleine kinderen, waardoor ze eigenlijk geen behoefte hebben aan ‘meer gedoe’ in de weken erna. De kinderen willen dan vaak het liefste gewoon ‘rust’ , terwijl dat rond de Kerst meestal niet het geval is.

Wat wil jij?

Als ouders is het raadzaam om je af te vragen: Wat willen wij – als gezin – doen tijdens de Kerstdagen? Hoe willen wij de Kerstdagen doorbrengen? Met wie en waar? Het antwoord op deze vragen blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig te zijn, want er komt vaak input van anderen. En daarin schuilt volgens mij ‘het gevaar’ … Gevaar is misschien een groot woord, maar vaak houden we (te?) veel rekening met de wensen van anderen, waardoor we soms  vergeten wat we zelf zouden willen.

Stel jezelf de vraag: Wat wil ik dat mijn kinderen (en ikzelf) onthouden van de Kerst? De gekte, de stress, het gedoe? Of iets anders? Bespreek dit met je partner en maak op basis van jullie gezamenlijke antwoorden keuzes. Het kan zijn dat je hiermee mensen teleurstelt of niet voldoet aan hun verwachtingen. Het kan echter ook zijn, dat je hiermee een voorbeeld bent voor anderen, die zich door jouw duidelijke keuzes ook vrijer voelen te doen wat zij ècht willen. Verder kan het ook zijn dat het best mee valt met de verwachtingen en teleurstelling van anderen, want je keuzes bespreekbaar maken wordt door velen juist erg gewaardeerd.

Handige websites

Maar goed, terug naar Kerst met jonge kinderen. Er zijn op internet talloze tips te vinden, waarbij blijft gelden: doe wat jij leuk vindt om te doen met je gezin. Knutselen? Kijk dan bijvoorbeeld eens hier voor wat ideetjes.

Op zoek naar Kerstgerechten die je kinderen waarschijnlijk lekker vinden? Kijk dan op de  interactieve site van Allerhande, die een behoorlijke selectie lekkere recepten beschreven heeft. Kerstverhalen voorlezen? Hier vind je een gevarieerd aanbod van Kerstverhalen en filmpjes voor kinderen.

Veiligheid

Als je kleine kinderen hebt, is het goed om na te denken over de veiligheid van de versieringen in je huis. Je zit een stuk rustiger op de bank als je weet dat er niet zo snel iets kan gebeuren. Voor je kind is het ook prettiger als je hem niet steeds hoeft te waarschuwen. Denk hierbij aan dingen als:

  • Leg de lucifers en aansteker buiten handbereik van je peuter;
  • Als je kleine snacks (zoals pinda’s) serveert, zet die dan op een veilige plek;
  • Hang geen scherpe of breekbare versiering onderaan de boom (daar waar je peuters erbij kan);
  • Zet de kaarsen hoog of op een plek dat je peuter zich niet kan branden;
  • Plaats alcoholische dranken ook buiten handbereik.

Energielevel (van je kind en jezelf)

Als iedereen moe is, gaat de stemming bijna vanzelf naar beneden in het hele gezin. Probeer daarom om het energielevel van zowel je kind als jezelf op peil te houden. Hoe kun je dat doen? Hier wat ideetjes:

  • Slaapt je kind normaal gesproken ’s middags? Laat hem dat ook gewoon doen tijdens de Kerstdagen.
  • Probeer met elkaar ook af en toe wat te bewegen. Samen een wandeling maken kan wonderen doen!
  • Drink veel water. Koffie en alcoholische dranken kun je afwisselen met een glas water tussendoor.
  • Laat je peuter gerust een DVD zien, waarbij je een rustmoment voor hem en jezelf inbouwt.
  • Eet niet teveel suiker en junkfood. Beiden zorgen ervoor dat je energielevel snel daalt.

Tenslotte …

Ik wens je in ieder geval hele fijne Kerstdagen, waarbij je lekker doet waar jij en je gezin je goed bij voelen! Ik wens je veel kussen en knuffels van diegenen van wie je houdt! Geniet van wat je doet,

Ingeborg.