Het Corona-virus is al een tijdje in ons land, maar voor de meesten van ons veranderde er pas echt iets in ons dagelijkse leven, toen ook de basis- en middelbare scholen dichtbleven vorige week maandag. In één klap zaten alle kinderen en tieners thuis én werd van ouders verwacht zoveel mogelijk thuis te blijven.

En ja, dat is heel anders dan een vakantieperiode, want nu wordt er zowel van de kinderen als van de ouders verwacht dat er gewerkt en geleerd wordt. Een hele uitdaging! Stuur deze update ook gerust door naar anderen. Normaal gesproken werk ik vooral in Zuid-Limburg, maar de online activiteiten zijn uiteraard beschikbaar buiten onze mooie provincie. Als je deze blog leest via de sociale media, kun je je hier aanmelden om op de hoogte te blijven!

Hieronder deel ik drie tips, die het leren en werken thuis misschien wat aangenamer maken. De tips zijn vooral voor kinderen in het basisonderwijs, omdat ik ervan uitga, dat de meeste middelbare scholen zelf een digitale leeromgeving hebben ingericht hebben voor hun tieners. Als ik het mis heb, laat het me dan weten, dan stuur ik de volgende keer wat digitale sites voor tieners!

Verder zou ik zeggen: wees lief voor jezelf en voor de mensen om je heen. We zitten op dit moment in een periode vol onzekerheden. Schoolwerk en structuur in een dag zijn belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste, toch? Warme groet en tot de volgende blog,

Ingeborg Dijkstra.

Tip 1: het voorleeskanaal van Bol.com op YouTube
Lezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Echter, als je thuis aan het werk bent, is het ook fijn als iemand anders een boekje voorleest. Bol.com heeft sinds deze week een eigen voorleeskanaal op YouTube, waar dagelijks vier nieuwe filmpjes opstaan, waar bekende Nederlanders boeken voorlezen. Ik zou zeggen: ‘Sla deze pagina op bij je favorieten en kijk elke dag welke boeken erbij gekomen zijn.’ Er zijn boeken per leeftijdscategorie (2-4 jaar, 4-6 jaar, 6-8 jaar en 8-10 jaar). Een echte aanrader!

Verder biedt Bol.com elke week 10 nieuwe digitale boeken voor kinderen aan voor slechts € 0,01 per stuk. Ik vind dat een geweldig aanbod, waardoor boeken echt beschikbaar zijn voor iedereen! Hier vind je alle informatie erover.

Tip 2: Junior Einstein voor leerlingen op de basisschool
Als je kind op de basisschool zit, vind ik Junior Einstein een goede site, waar je per vakgebied en leerjaar allerlei verschillende zaken kunt oefenen. Veel scholen hebben inmiddels een account aangemaakt en de gegevens ervan naar hun leerlingen doorgestuurd. Mocht jouw kind nog geen account hebben, dan kan het via deze site zelf ook al aan de slag.

Er is een gratis versie en een betaalde versie, die toegang geeft tot alle oefeningen. Maar … voordat je eventueel de betaalde versie aanschaft, zou ik eens overleggen met de school van je kind. Sommige scholen hebben namelijk een account voor hun leerlingen aangemaakt. Zelf heb ik ook een licentie om leerlingen te begeleiden via Junior Einstein, dus je kunt mij ook benaderen voor mogelijkheden hiervoor.

Tip 3: Creatief bezig zijn met ‘Laat maar leren’
Het is belangrijk dat kinderen en tieners naast het schoolwerk ook creatief bezig zijn. De site Laat maar Leren biedt twee methodes:

* Laat maar Zien, de methode voor beeldend onderwijs
* Laat maar Lezen, de methode voor creatief schrijven

Via deze link kun je gratis proeflessen vinden, die je met je kind(eren) kunt doen. Je kunt selecteren op thema, leeftijd etc. Ik gebruik deze methode op school en vindt het aanbod gevarieerd en duidelijk uitgelegd. Ik wens je veel creativiteit en plezier!