Staan je kinderen al op Marktplaats? Of heb je ze achter het behang geplakt? Of word je misschien helemaal gek van jezelf? Ik heb deze dingen allemaal gehoord (en tot op zekere hoogte zelf gevoeld en gedacht). De laatste paar weken hebben een beroep gedaan op onze flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Enerzijds merk ik dat ik tot dingen in staat ben, die ik voorheen niet voor mogelijk had gehouden en dat ik in korte tijd enorm veel leer en anderzijds merk ik dat ik soms ook lam geslagen word door de veranderingen, de onmacht in sommige situaties bij gezinnen die ik ken en de ‘ronddwalende’ wolk van angst die om ons heen lijkt te zweven. Mijn vraag aan jou is dan ook: hoe is het met je?

Lukt het je om in deze hectische periode ook te genieten of is het vooral een kwestie van overleven? Ervaar je veel stress? Of ben je relaxter dan voorheen, omdat er zoveel dingen wegvallen, die je normaal gesproken wel deed? Ik hoor het heel graag van je. En als je zin hebt om een belafspraak te maken (met of zonder video erbij, voor jezelf en/of voor je kind/ tiener), dan kan dat via de mail. Hieronder volgen weer drie tips, waar je misschien je voordeel mee kunt doen. Wees lief voor jezelf en de mensen om je heen, zonnige groet,

Ingeborg Dijkstra.

Tip 1: Kennisnet (les op afstand, tips voor ouders)
Tijdens het ondersteunen van afstandsonderwijs komen er veel nieuwe vragen op je af, ook als ouder. Hoe vind je op deze uitdagingen goede antwoorden? Het onderwijs gaat op dit moment gewoon door: via huiswerkpakketten, zorgvuldig door leraren in elkaar gezet, tot lessen via internet. Maar scholen kunnen niet zonder de hulp van ouders. Dus hoe doe je dat als ouder? Op de site van Kennisnet worden regelmatig en heel overzichtelijk tips voor ouders geplaatst. Een echte aanrader, zowel voor ouders met kinderen op de basisschool als op de middelbare school.

Tip 2: SchoolTV (een leerzaam alternatief voor Netflix)
Het is belangrijk om minstens een half uur per dag lekker naar buiten te gaan en bijvoorbeeld een stuk te wandelen of te fietsen. Maar soms moet je echt even ongestoord kunnen werken en dan is Netflix natuurlijk een uitkomst. Mocht je echter op zoek zijn naar leerzame programma’s, waarbij je op thema en leeftijd kunt zoeken, dan raad ik SchoolTV van harte aan. De site heeft een enorm aanbod aan filmpjes voor leerlingen van 4 t/m 18. Op deze site kun je je kind en/of tiener rustig laten rondsnuffelen!

Tip 3: De Dag van Vandaag 
Veel basisscholen in Nederland begonnen dagelijks de schooldag met De Dag van Vandaag op het smartboard. Nu is de site enigszins aangepast en misschien een leuke tip om ook thuis te gebruiken. Lees bijvoorbeeld samen met de kind(eren) het nieuws en ga er over in gesprek. Daarna kunnen ze aan de slag gaan met de Tip voor Thuis (waarbij leuke anti-verveel-opdrachten voor kinderen worden gegeven).