“Ik heb de lat vandaag zo laag gelegd, dat ik eroverheen kan stappen.” Deze tip kwam van Katrien Laane van Opvoedparty op mijn vraag welke tips men zou geven om de zomervakantie uitgerust door te komen. De uitspraak staat trouwens op één van de kaartjes van haar spel Opvoedkikkertjes, dat hier te koop is. Via de sociale media had ik gevraagd welke tips anderen hebben en daar kwam uiteenlopende reacties op.

Katrien Laane gaf ook nog een hele praktische tip: “Ik zie vooral veel mensen inpakstress hebben. Een simpele oplossing: maak een digitaal lijstje van wat je mee wil nemen. Voor een kampeer-, wandel-, vlieg-, huisjes-, strand-, bergklim- en zo meer vakantie. Scheelt een hoop gedoe! Ik hoorde laatst een reportage over laadpaalstress (in het buitenland voor electrische auto’s). Ook zoiets. Is dit dan inlaadstress wellicht?” Via de ANWB vind je handige paklijsten per vakantie. Die overzichten zijn best handig en kan inderdaad stress bij het inpakken verminderen

Sommigen tips waren heel praktisch, zoals die van Angelique Kalverda, die suggereerde dat een bingo onderweg een leuke manier is om een lange reis wat korter te doen lijken. De ANWB speelt daar alweer handig op in en heeft verschillende zgn. achterbankbingo’s die je kunt downloaden per leeftijd en vervoersmiddel.Cristiana Franco vult aan: “Wees flexibel en realistisch. En vooral zorg dat je altijd water en gezonde snacks bij de hand hebt, soms is een driftbui ‘gewoon’ doorst of honger.” Op haar Instagram-account geeft ze nog een paar aanvullende tips.

Er kwamen via LinkedIn een aantal korte, maar krachtige reacties binnen: “Maak plannen, maar denk ook aan ruimte voor de kinderen zelf dingen te uit te zoeken, zelf te creëren, zelf te bepalen,” aldus Lies Power. En Jeanet Verbij schreef: “Genieten van de tijd met je kinderen samen, iets anders heb je niet nodig.” “Wil niet teveel … en heb geen te hoge verwachtingen,” zegt ook Jacqueline Schilling.

Verder kwamen er ook nog wat reacties via Instagram. Joel Visser schreef dat zijn broer en hij als kind altijd een weekje op zomerkamp gingen. Dat is leuk voor de kinderen én de ouders genieten meestal ook van een weekje zonder hen. Op deze site vind je een uitgebreid overzicht van zomerkampen voor kinderen (waarbij je op leeftijd, interesse en land kunt zoeken). De EO heeft een overzicht gemaakt van allerlei Christelijke zomerkampen voor degenen die daarnaar op zoek zijn. Handig dit soort sites, want het scheelt een hoop zoekwerk!

Zelfs onze eigen dochter reageerde op mijn oproep. Ze schreef dat ouders uitgerust de vakantie door kunnen komen als ze hun kinderen niet mee op vakantie nemen. Toen ik haar vroeg of ze dat serieus bedoelde of gekscherend, antwoordde ze dat het natuurlijk niet pedagogisch verantwoord was om dat te doen en dat het vooral als grap bedoeld was. Goed om te horen, want ik ging even twijfelen of ik als opvoeder geslaagd was of niet.

Ik sprak trouwens laatst met RTL Nieuws over hoe je kamperen met kinderen veilig kunt doen. In dat artikel gaf ik aan dat je als ouder steeds met je kind bekijkt en bespreekt wat hij/zij aankan qua vrijheid. Je vindt het artikel hier.

Tenslotte, hoewel praktische tips handig zijn, denk ik – net als wat anderen genoemd hebben – dat het vooral belangrijk is om je verwachtingen bij te stellen, niet teveel te willen en inderdaad de lat lager te leggen. De perfecte vakantie bestaat niet en mogelijk willen we allemaal wel wat te veel. Als je al op vakantie geweest bent, hoop ik dat jullie genoten hebben. En als je nog gaat: een hele fijne, rustige en gezellige vakantie gewenst! Hoe laag leg jij de lat?